Pui manastiresc

de Julie in Pui, 3 Noi 2010 | 13688 vizualizari

 

Si ,pentru ca ne-am tot "frantuzit" de ceva vreme cu retetele Laurei Calder ,sa trecem acum in bucataria romaneasca si sa incercam puiul manastiresc asa cum ni-l prezinta Radu Anton Roman-patriarhul gastronomiei nationale.

De va asteptati la o mancare simpla -manastireasca, aflati ca nu e chiar asa! Puiul acesta nu prea e pentru calugari, pare mai degraba "o gateala festiva, pentru oaspeti" .O mancare bogata , gustoasa,cu ingrediente una si una- de sa te lingi pe degete!

 

INGREDIENTE

  •  500 g carne de pui ,
  • 150 g ciuperci,
  • 300 ml smantana,
  • 1 ceapa,
  • 3 catei de usturoi,
  • 3-4 felii bacon afumat (sau orice fel de afumatura),  
  • 1 ou, 
  • 200 ml supa,
  • 150 ml vin alb dulceag,
  • 2 linguri unt,
  • sare, piper, boia, cimbru,patrunjel
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui manastiresc:

Carnea de pui se taie in bucati mai mici ,se asezoneaza cu sare,piper,cimbru,boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic , pentru 10-15min, sa se patrunda. Afumatura se taie felii subtiri si se pune intr-o tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt si o lingura de unt.Ciupercile se taie si ele felioare si se amesteca cu afumatura si ceapa . Se lasa sa sfaraie putin si se sting cu vin si restul de  supa-  "apare ideea parfumata a unui sos".

Friptura din cuptor este de acum frageda asa ca se poate ineca in sos, iar deasupra  se toarna 150 ml smantana. Se mai lasa tava la cuptor inca 15-20 min apoi se drege mancarea cu urmatorul sos: oul batut cu sare,piper,cimbru, patrunjel tocat si amestecat cu restul de smantana .

De-acum mancarea e gata! Se serveste  fierbinte, alaturi cu mamaliga -tot fierbinte si ea.  In cele din urma vei fi de acord ca: "E greu sa nu te arunci , de nebun, cu mamaliga cu tot, in bunatatea asta sofisticata ca o justificare iezuita , e imposibil sa nu incerci sa inoti in ea ca in apa edenica ,amniotica , a capodoperei divine."    - Radu Anton Roman

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui manastiresc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

katylyn 1

04.11.2010, 22:20

arata super cred ca nu doar mancarea dar si modul in care se descrie prepararea te fac sa salivezi

nadina73 1

05.11.2010, 00:24

portie dubla 5f

Dana Cristea - pusikmea 1

05.11.2010, 07:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gnocchi cu pui in sos rosu